Da li je ovo GMO?

 Ne, i nema veze sa GMO. U pitanju je posebna tehnika „urezivanja“ poruke na kotiledonu,  patentirana u Japanu pre desetak godina.

Da li je ovo domaći pasulj, da li ga ovde gajite i ispisujete?

– Ne, sva zrna su iz uvoza. Probali smo sa domaćim pasuljem, ali se ne postiže ni približan efekat.

Gde je poruka vidljiva?

– Poruka koju odaberete je vidljiva prvo na zrnu „Čarobnog pasulja“. Nakon sađenja, a kada izraste, poruka je vidljiva na kotiledonu. Kasnije kotiledon otpadne, a biljka nastavlja normalno da raste. Poruka nije vidljiva na listovima biljke.

White Pot Magic Bean

 

 

Koliko dugo traje poruka, koliko biljka može da raste?

– Poruka na kotiledonu traje od desetak dana do mesec dana. Zavisi od uslova gajenja, temperature, same biljke… Kotiledon zatim otpada, a biljka nastavlja da raste naredna dva do četri meseca. U proleće i leto, biljka može narasti i do dva metra.

Da li mogu da gajim „Čarobni pasulj“ i zimi?

– Moguće je gajenje i zimi. Procenat uspešnosti gajenja je nešto niži i zahteva sledeće uslove: Obavezno gajenje u zatvorenoj prostoriji, blizinu grejnog tela, slabije zalivanje, rastresitu zemlju.

Da li je moguće da zasadim zrno i da ne izraste biljka?

– Kako je ovo ipak biljka, svakako je moguće. Najčešći razlozi su: Preterano zalivanje (jednostavno potrebno je nakon prvog puta održavati vlažnost zemlje, ne zalivati svakodnevno), loša zemlja, preduboko zakopavanje (potrebno je zrno samo gurnuti, ne zakopavati), ..  Čest razlog je i „diranje“ zrna iz radoznalosti u fazi nakon sađenja, a pre izrastanja. Nestrpljenje čini da ljudi vade zrno iz zemlje kako bi videli napredak rasta te naa taj način oštete klicu. Ukoliko je zrno ubuđalo u zemlji, razlog je previše vode. Naravno, u retkim slučajevima je i samo zrno neispravno (nabavljamo samo od proverenih proizvođača te je ovo svedeno na minimum). Ukoliko od više zrna jedno ne izraste, u pitanju je loše zrno i možemo ga zameniti. Međutim, ukoliko zasadite pet, šest, sedam zrna i nijedno ne izratse, u pitanju je jedan od gore navedenih razloga. U ovom slučaju molimo da nas kontaktirate kako bi otkrili uzrok i rešili problem.

NAPOMENA: U većini slučajeva šaljemo rezervna zrna gratis. Ukoliko neko nije niklo, dobili ste rezervno. Ukoliko nije niklo ni rezervno, javite se, i dobićete nova gratis. Ovo važi isključivo za zrna naručena preko nas i kod nas. Potreban je samo da se javite i priložite dokaz (sliku) neispravnih zrna.

Da li uz zrno dobijam i uputstvo za gajenje?

– Da, dobija se uputstvo koje je takođe dostupno i na sajtu.

Da li uz zrno dobijam saksijicu za sadenje?

– Ne, saksijice se kupuju odvojeno, osim ako nije navedeno da je u pitanju paket koji obuhvata i saksijicu. 

A zemlju?

– Ni zemlja nije uključena u ponudu sa zrnom. Za sađenje preporučujemo zemlju za sađenje cveća. Mi koristimo zemlju naziva “Čarobna zemlja” koja se odlično pokazala. 

Da li šaljete u inostranstvo?

– Trenutno ne, radimo na tome da se uskoro promeni.

Da li mogu na zrnu da ispišem poruku po želji, ime na primer?

– Da, za ovo važi posebna cena i rok isporuke. Ograičen je broj slova i redova. Za ovo molimo da nas kontaktirate. 

Ova opcija je dostupna i kompanijama, po posebnim uslovima za veće količine. Moguć je ispis poruke, logoa, brendiranje uputstva, saksijice i sl.